domingo, 29 de enero de 2017

Luminograma i Tilt Shift_Activitat_8

Tilt-Shift

(Efecte diorama)

L'efecte diorama, també conegut com il·lusió diorama, Tilt-shift o miniatura tilt-shift és un efecte o il·lusió òptica, aconseguida normalment mitjançant un procés d'edició digital, pel qual una escena de mida natural es modifica perquè sembli una miniatura. Les parts borroses de la imatge simulen l'escassa profunditat de camp que normalment es troba en les fotografies d'aproximació o macros, fent que l'escena sembli molt més petita del que realment és. L'efecte borrós es pot aconseguir òpticament, en prendre la imatge, o mitjançant un processament digital posterior. Moltes fotos que produeixen aquest efecte són tretes des de gran altura per simular l'efecte de mirar una maqueta des de dalt.

Efecte "tilt shift" amb una fotografia d'un tren de càrrega

Al moment de realitzar la pràctica em vaig plantejar diversos llocs on realitzar la meva fotografia per crear l'efecte tilt-shift, vaig fer diverses proves i em vaig decantar per la següent fotografia que podrem veure.
La fotografia va ser presa a casa d'un amic meu, al seu balcó, un dia que havia plogut i era tard, en aquell moment vaig pensar que podria ser una foto interessant pels reflexos dels fanals al terra mullat. Aquí adjunt-ho l'original i l'editada per aconseguir l'efecte tilt-shift.
(La fotografia ha estat presa amb una Canon EOS 650D i editada amb un programa de l'App Store anomenat Tilt-Shift Camera)


Fotografía original
Fotografía amb l'efecte "tilt shift"


Luminograma

Un luminograma, popularment conegut com "lightpainting" o pintura de llum, és una tècnica creada el 1889, és el registre fotogràfic de la trajectòria d'una font lluminosa en moviment en un ambient amb poca llum. Hi ha dues maneres de realitzar un luminograma, quan prenem una fotografia del moviment d'un feix de llum amb la càmera en un punt fix, o quan realitzem moviments de càmera sobre un punt de llum fixa. Les exposicions poden durar des d'un segon a diversos minuts, depenent de les opcions de la càmera fotogràfica.

Exemple de un tipus de luminograma

Qualsevol font de llum és vàlida per a realitzar un luminograma i els valors d'obertura del diafragma i velocitat del obturació, depenen de la intensitat de la font de llum. Es pot realitzar el registre d'un luminograma, en capturar una font lluminosa, que passa per davant de l'objectiu de la càmera, per exemple el pas d'uns fars d'un vehicle en moviment. També podem realitzar un luminograma de forma intencionada, creant una fusió entre l'art de la fotografia i l'art de la pintura, mitjançant la utilització d'un focus lluminós, a manera de pinzell de llum, o mitjançant el moviment de la càmera; aquest últim procediment és com dibuixar a l'inrevés, és a dir, si movem la càmera cap a l'esquerra i cap amunt el moviment de la llum es registra cap a la dreta i cap avall.

Per realitzar els nostres luminogrames hem programat la càmera de la següent manera (el nostre grup estava format per Marc Fortuny, Marc Solé, Marisol Maretto i jo, Diego Luque):

  •  ISO 100
  •  F f/4,5
  •  Temps d'exposició: 30 segons

Quan ja teniem la camara programada per fer la tècnica per a realitzar un luminograma ens vam posar mans a l'obra, provant amb diverses fonts de llum diferents (flash, llanternes petites, làsers, etc.)
 i deferents tipus de dibuixos i creacions. Com a selecció de grup hem triat una fotografía,
i com a selecció individual he triat les 4 fotografíes que més m'han agradat, aquí us deixo el
resultat:


Luminograma fet pels quatre fent servir com a font de llum petites llanternesSelecció personal:
Luminograma fet amb un flash recobert de paper transparent de color blau


Luminograma fet amb un flash recobert de paper transparent de color groc
Luminograma fet amb una font de llum d'una llanterna petita
Luminograma fet amb un flash recobert de de paper transparent de color blauAquesta pràctica ha estat realment divertida, hem pogut descobrir que fer luminogramas és molt fàcil, és una tècnica fotogràfica molt creativa, la recomano a qualsevol que vulgui provar-la.No hay comentarios:

Publicar un comentario