domingo, 13 de noviembre de 2016

Fotograma_Activitat 5


Que és un fotograma?

Un fotograma, en francès photogramme i en anglès photogram, és una imatge fotogràfica obtinguda sense l'ús d'una càmera mitjançant la col·locació d'objectes per sobre d'una superfície fotosensible com una pel·lícula o paper fotogràfic i l'exposició posterior a la llum directa. És un procediment fotogràfic que en ser utilitzat amb fins artístics ha rebut diferents denominacions com rayogrames, schadografías o dibuixos fotogènics. Procediment que hem utilitzat nosaltres en els nostres fotogrames, amb uns clars fins artístics.

Les primeres fotografies van ser amb freqüència fotogrames. William Henry Fox Talbot va realitzar bastants col·locant fulles i objectes directament sobre un full de paper fotogràfic i exposant-los a la llum. Els objectes opacs apareixen nítidament definits; els semitransparents es registren en tons de gris que depenen del seu grau d'opacitat. La direcció de la llum que incideix sobre els objectes, el color de la font lluminosa i el moviment dels objectes també influeixen en el resultat.

Trobem diversos artistes que han practicat el fotograma: William Henry Fox Talbot, Joan Fontcuberta, Man Ray, Thomas Bachler i molts més.

Fotograma de William Henry Fox Talbot.

El procediment per a l'obtenció de  fotogrames és el següent:
1.- Selecció / preparació dels objectes

2.- En la cambra fosca posar els objectes sobre el paper fotogràfic amb la llum de seguretat, sota l'ampliadora.


3.- Exposició. Utilitzar el diafragma de l'lent de la ampliador i el rellotge temporitzador. Fer una tira de proves per determinar l'exposició correcta. Ja determinada l'exposició procedir a l'exposició final.


4.- Tractament de paper. Revelat, bany detenedor, fixat, rentat i assecat d'acord al procés normal de processament del paper fotogràfic.

I aquest el resultat que hem obtingut amb els nostres fotogrames:

En aquest fotograma podem veure unes
estovalles, fil, un recipient de vidre
 i una bombeta.

En aquest fotograma podem veure un collaret,
agulles, clips i unes tisores.


En aquest fotograma podem veure benes,
 un recipient, pols de talc, i crema.


Com petites observacions he de dir que el temps d'exposició de la imatge pot variar depenent del resultat que vulguis aconseguir, depenent de si vols més grisos o més negres, també he de dir que és fonamental, almenys per a mi, anar amb cura pel que fa a agafar les fotografies per posar-les a assecar, ja que com podrem observar en el seu assecat total es sol quedar empremtes dactilars per agafarlas amb els dits. Considero que és una activitat amb una logística senzilla però realment sorprenent la qual et demostra una altra manera de plasmar art a la fotografia, en aquest cas amb fotogrames.


Fotogrames editats (amb Gimp)


Fotograma amb negres, grisos i blancs realçats.Fotograma amb una part de l'imatge acolorida.Fotograma amb els colors invertits.
No hay comentarios:

Publicar un comentario